7 tipov z Ajurvédy na zvládnutie letného obdobia

Ajurvédu označujeme v preklade aj ako “náuku o živote”. Je to systém alternatívnej medicíny s historickými koreňmi na indickom subkontinente. Znalosť Ájurvédy pomáha človeku lepšie pochopiť, ako znovu objaviť a vytvoriť rovnováhu tela, mysle a vedomia podľa vlastnej telesnej konštitúcie a ako spraviť zmeny životného štýlu na dosiahnutie a udržanie tejto rovnováhy.

V ájurvéde, tradičnom indickom systéme medicíny, sa leto považuje za obdobie pitta dosha. Pitta je jednou z troch dóš v ajurvéde a je spojená s teplom, intenzitou a transformáciou. Počas letných mesiacov sa Pitta dóša môže dostať do nerovnováhy, čo vedie k problémom, ako je podráždenie pokožky a poruchy trávenia. Na udržanie rovnováhy počas letnej sezóny ajurvéda ponúka niekoľko odporúčaní pre životný štýl a stravu.

  1. Počas leta prevláda energia ohňa
    • Potrebujeme sa najmä schladiť a konzumovať ľahkú stravu.
    • Je dôležité jesť výlučne pri pociťovaní hladu – neprejedať sa.
    • Prvok Pitta ovláda trávenie a metabolizmus, v našom jedálničku by sme mali zaradiť viac surového ovocia a zeleniny a rozdeliť si jedlo na menšie porcie.
    • Dávame prednosť sladkej, horkej a trpkej chuti.
  2. Hľadáme pokojnejšie aktivity
    • Dávame si pozor na prílšnú prepracovanosť a dlhodobé stresové zaťaženie.
    • Môžeme praktizovať ráno ochladzujúcu pranajámu a nájisť si čas na prechádzky lesom alebo v prírode.
    • Z pohybových aktivít ajurvéda v tomto období roka odporúča bicyklovanie, plávanie a turistika.
  3. Prirodzene a postupne sa prispôsobujeme zmene obdobia
    • Snažíme sa uprednostnovať jedlá, na ktoré sme zvyknutí, poprípade vyhýbať sa prudkému prechodu na iné jedlá (napr. jedenie sladkých a studených jedál u človeka, ktorý je zvyknutý na štipľavé a horúce).
    • Prispôsobujeme konzumáciu jedál ročným obdobiam. V lete môžeme znížiť alebo obmedziť konzumáciu štipľavých a horúcich jedál.
  4. Pitný režim v lete
    • Podľa ajurvédy sa odporúča klásť dôraz na nechladené nápoje a nepiť príliž počas jedenia.
    • Jedlo sa odporúča dostatočne prežuvať a nechať poôsbiť vlastné tráviace šťavy.
    • Voda sa odporúča ochutiť buď bylinkami alebo čerstvým sezónnym ovocím. Môžeme doplniť aj minerálne vody.
    • Sladené nápoje je lepšie buď vynechať alebo riediť vodou v pomere 1:1. Samozrejme vhodnou voľbou sú čaje ako zelené a bylinkové. Alkohol a káva sa odporúča obmedziť alebo voliť skôr ľahšie verzie.
  5. Uprednostňujte chladivé bylinky a koreniny

    • Zahrňte do jedálnička bylinky a koreniny s chladivými vlastnosťami, napríklad mäta, koriander, harmanček, kurkuma a kardamón.
    • Tieto bylinky a koreniny oživia chuť jedla a podporia posilnenie trávenia a rovnováhu v tele.
  6. Zdržujte sa v tieni a vyhnite sa horúčavám

    • Chránite sa pred priamym slnečným žiarením a zdržiavajte sa v tieni.
    • Vyhnite sa pobytu na priamom slnku najmä medzi 10.00 a 16.00 hodinou.
    • Nosite šiltovku, klobúk, ľahké oblečenie s dlhými rukávmi a slnečné okuliare na ochranu pokožky a očí.
  7. Pravidelné cvičenie a výrazný odpočinok

    • Zamerajte sa na pravidelnú fyzickú aktivitu, vyhnite sa náročným cvičeniam počas najteplejších hodín.
    • Vyberte si čas na ranné alebo večerné cvičenie, kedy sú teploty prijateľnejšie.
    • Jóga, plávanie a ľahšie aeróbne cvičenia sú ideálne na udržanie kondície a relaxáciu tela aj mysle.

Strávte čas v prírode a využite dlhšie dni a teplejšie počasie. Choďte na prechádzku do parku alebo lesa, alebo si vonku zacvičte jogu či meditáciu. Spojenie s prírodou je skvelý spôsob, ako vyvážiť pitta dóšu a podporiť celkovú pohodu. S dodržiavaním vyváženej stravy, pravidelným cvičením, ochranou pred slnkom a správnym odpočinkom môžete prežiť letnú sezónu v harmónii s prírodou a so sebou samým.

 

Spoznajte všetko k téme Ajurvéda

Neviete aký ste typ? Zistite to pomocou nášho konštitučného testu: AJURVÉDSKY TEST

Pitta Dóša - charakeristika a odporúčania podľa ajurvédy