Ajurvédske recepty na zimu
Chladné zimné mesiace s dlhými a tmavými večermi môžu v nás vyvolať pocit skľúčenosti a túžbu po prvých slnečných lúčoch jari. Drsné počasie môže tiež spôsobiť, že sa budete cítiť utiahnutí a malátni. Ak chcete predísť "winter blues" a pripraviť sa na nasledujúcu jarnú sezónu, zaradťe do vášho jedálnička tie správne jedlá.
Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je zvoliť si ingrediencie s horkastou a štipľavou chuťou, aby ste podporili pravidelné vylučovanie a znížili zimnú stagnáciu. Ohrievajúce a kyslé, fermentované jedlá sú tiež skvelými možnosťami, pretože môžu prebudiť studený žalúdok, zlepšiť krvný obeh a zrýchliť metabolizmus.
Fermentované potraviny, ako napríklad nakladané zeleniny, boli v tradične rozšírenejšie kvôli obmedzenej dostupnosti čerstvých produktov. Tieto jedlá sa dajú ľahko pripraviť doma a môžu podporovať funkciu žlčníka a pečene a pomôcť vyplaveniu tráviacich enzýmov.
Na to, aby sme si užili zimné mesiace naplno, je dôležité zaradiť do svojho jedálnička ľahšie a hrejivé jedlá, ako sú horké a štipľavé jedlá a fermentované potraviny, aby sme sa prichystali na nadchádzajúcu jarnú sezónu.
Pozbierali sme pre vás naše najobľúbenejšie ajurvédske recepty, ktoré vás zaručene zahrejú počas najchladnejších mesiacov:
- Škoricová ovsená kaša s mandľami a s mandľovým nápojom
- Dusená maslová tekvica
- Tekvicový chlebík
- Kapustová polievka
- Cícerové curry s listovou zeleninou
Škoricová ovsená kaša s mandľami a mandľovým nápojom
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice mandlí
- 1/4 lyžičky kardamónu
- 1/4 lyžičky škorice
- 1 čajová lyžička ghee
- 1 čajová lyžička javorového sirupu
- 1 šálka mandľového nápoja
- 1/2 šálky ovsených vločiek
Postup:
1. Mandle namočíme na noc do vody a ráno ich ošúpeme. Pomelte ich v mlynčeku spolu s ovsenými vločkami.
2. Vložme zmes ovsených vločiek a všetky korenie do hrnca. Použime dvojnásobné alebo trojnásobné množstvo mandľového nápoja v závislosti od úrovne suchosti v tele.
3. Za stáleho miešania zmes privedieme do varu. Znížime teplotu na mierny var a varíme do mäkka, na koniec pridáme ghee maslo.
Benefity:
Tieto krémové ovsené vločky sú upokojujúcimi a výživnými zimnými raňajkami, ktoré vás udržia sýtych až do obeda. Podľa starodávneho ajurvédskeho textu nazývaného „Ashtanga Hrdayam“ sa odporúča konzumácia horúcich obilnín s mliekom, pretože podporuje aby naše telo bolo dostatočne pružné. Táto kaša vám môže pomôcť pokryť suché membrány hlienom, premazať nosové priechody, pľúca a tráviaci trakt vrátane hrubého čreva.
Dusená maslová tekvica
Ingrediencie:
- 1 čajová lyžičky ghee
- 1/4 čajovej lyžičky rasce
- 1/4 lyžičky rascových semienok
- 1/4 čajovej lyžičky semien feniklu
- 1/4 čajovej lyžičky semienok ajwainu
- 1/4 čajovej lyžičky semienok senovky gréckej
- 8-10 kari listov
- 1-1,5 cm kúsok zázvoru
- 1 cibuľa
- 2 šálky maslovej tekvice
- 1/4 čajovej lyžičky kurkumového prášku
- Štipka ajurvédskej čiernej soli
- Štipka koriandra (voliteľné)
- Semená granátového jablka (voliteľné)
Postup:
1. Zohrejme 1 ČL ghee na veľkej panvici na strednom ohni. Pridajme 1/4 lyžičky každého z týchto semien: rasca, fenikel, ajwain a senovka grécka - alebo našu zmes Agni Queen.
2. Miešáme a smažíme semiačka, kým necítime intenzívnu vôňu, zvyčajne 10-15 sekúnd. Veľmi dôležité, aby sme koreniny dôkladne miešali aby sa nepripálili. Pridáme 8 až 10 kari listov a 1-1,5 cm kúsok zázvoru (olúpaný a nastrúhaný) a varíme 5-10 sekúnd. Pridáme jednu cibuľu nakrájanú nadrobno a varíme 3 až 4 minúty.
3.Pridáme dve šálky olúpanej a na kocky nakrájanej maslovej tekvice, 1/4 ČL kurkumy a ajurvédskej čiernej soli podľa chuti. Varíme za stáleho miešania, kým nebude maslová tekvica dostatočne mäkká, aby sme ju mohli krájať lyžičkou - zvyčajne 15 až 20 minút.
Voliteľne môžeme hotové jedlo ozdobiť koriandrom a semiačkami granátového jablka. Tento lahodný recept si môžeme vychutnať s tortillami alebo ryžou a šošovicou podľa vlastného výberu.
Benefity:
Maslová tekvica vďaka jej žiarivo oranžovej farbe má veľa silných antioxidantov, vrátane vitamínu C, vitamínu E a betakaroténu. Antioxidanty pomáhajú predchádzať alebo spomaliť poškodenie buniek a znížiť zápal, čo môže znížiť riziko niekoľkých chronických ochorení. Koreniny použité pri príprave tohto jedla podporujú náš "tráviaci oheň", aby sme zúžitkovali čo najviac živín z tekvice.
Tekvicový chlebík
Ingrediencie:
- 2 čajové lyžičky mletého koriandra
- 700 – 800 g bio celozrnnej špaldovej múky (v závislosti od vlhkosti tekvice)
- 20 – 30 g čerstvého BIO droždia
- 300 ml vlažnej vody
- 1 čajová lyžica korenia Kurkuma Latte
- 1 polievková lyžica cukru Sharkara
- 2 – 3 polievkové lyžice čiernej soli
- 300 g tekvice
- 100 g mrkvy
- 60 g pražených, mletých lieskových orieškov
- ghee na vymastenie nádoby
Postup:
1. Droždie rozpustíme v malom kastroliku vo vlažnej vode a zmiešame s cukrom a trochou múky. Cesto prikryjeme a necháme 15 minút odpočívať.
2. So zvyšnou múkou primiešame soľ a koriander. Pridajte kysnuté cesto a svižne premiešajte, kým nebude hladké a vláčne. Cesto je hotové, keď sa odlepuje od okraja misy a už sa nelepí. Prikryjeme utierkou a necháme asi 30 minút kysnúť na teplom mieste bez prievanu.
3. Medzitým tekvicu umyjeme, ošúpeme, odstránime jadierka a nastrúhame dužinu. Najlepšie je uchovávať tekvicu pri izbovej teplote. Umyjeme a nastrúhame mrkvu. Primiešame tekvicu a mrkvu s opraženými, mletými lieskovými orieškami.
4. Nastrúhanú zeleninu postupne vymiesime s kysnutým cestom. V prípade potreby pridajte trochu špaldovej múky. Cesto by sa nemalo lepiť, ale nemalo by byť ani príliš tuhé.
5. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Opäť zľahka premiesime a sformujeme do bochníka. Tekvicový chlieb položíme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo papier na pečenie. Nakrojme a prikryme bochník a necháme ho kysnúť ďalších 20-30 minút.
6. Pečieme v rúre pri 200°C cca. 50-60 minút. V prípade potreby vyberte chlieb z plechu na pečenie a otestujte poklepaním na spodnú stranu chleba a ak je to potrebné, dopečte ešte niekoľko minút alebo nechajte v teplej rúre.
7. Chlieb nechajte vychladnúť na mriežke.
Benefity:
Tekvice prichádzajú v mnohých druhoch, farbách a tvaroch a sú ikonickými zeleninami jesene a zimy. Ponúkajú širokú škálu chutných možností prípravy a nie je prekvapením, že babičky vedeli, ako túto všestrannú zeleninu využiť na maximum. Tekvica je plná živín, ako je beta-karotén, vitamíny B, horčík, vápnik, železo, fosfor a oxid kremičitý. Má tiež priaznivý pomer sodíka a draslíka. Tekvicové pokrmy sú ideálne pre ľudí s typom Váta alebo Pitta.
Kapustová polievka
Ingrediencie:
- 1/4 čajovej lyžičky koreninovej zmesi Trikatu Churna
- 4 šálky nakrájanej kapusty
- 1/4 šálky stonkového celera
- 1/4 čajovej lyžičky curry korenia
- 1 strúčik cesnaku, alebo naše korenie Asafoetida
- 1/4 čajovej lyžičky čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 lyžičky soli
- 1 cibuľa
Postup:
Pridajte všetky ingrediencie do veľkého hrnca. Pridajte toľko vody, aby bola zelenina zakrytá. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na mierny var a prikryte. Varte 45 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
Benefity:
S touto ľahkou a uspokojujúcou polievkou zarućene osviežite váš organizmus. Uvarená kapusta je nielen jemná a sladká, ale je aj skvelým čistiacim a lahodným doplnkom každej diéty. Po odpustoch osláv a spoločenských udalostí občas zatúžite po jednoduchšom a čistejšom jedle. Čistiaca kapustová polievka je dokonalým riešením na obnovenie rovnováhy a prípravy na jarné mesiace.
Cícerové curry s listovými zeleninami
Ingrediencie:
- 1 šálka cíceru
- 250g listovej zeleniny
- 1 čajová lyžička koreninovej zmesi Relaxed Vata
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička horčicového semienka
- 1/2 čajová lyžička rasce
- 1 paradajka
- 1 cibuľa
Postup:
1. Namočte cícer cez noc. Po scedení privedieme ho do varu. Odstránme mydlový film, ktorý sa postupne vyplavý nahor. Pridajte 1/2 cibule a 1/2 soli.
2. Do druhého hrnca nasekáme zeleninu a privedieme do varu. Z koreniny a lyžičky vody pripravíme hustú korenistú pastu. Zvyšnú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Na panvici opražíme na oleji horčicové semienka a rascu, kým nezačnú pukať.
3. Pridajme koreninovú pastu a rozotrieme. Pridajte cibuľu. Po minúte pridajme cesnak. Po tridsiatich sekundách pridajme na listovú zeleninu.
4. Cícer varíme cca. hodinku kým nezmäkne, následne scedíme a pridáme cícer k zelenine a posolíme. Pár minút ich eśte spolu varíme.
Benefity:
Cícer niekomu môže prísť ťažko stráviteľný kvôli vysokému obsahu bielkovín a je považovaný za surovinu, ktorá pomáha spevniť uvoľnené alebo ochabnuté tkanivá. Toto jedlo s vysokým množstvom štipľavého korenia a kombináciou strukovín so zeleninou je špeciálne navrhnuté tak, aby sa zameralo na upokojenie Kapha dóše.
Našli ste v článku inšpiráciu? Zdieľaním tohto článku nám pomôžete, aby tieto zdravé zimné recepty sa dostali k čo najviac ľuďom :)
Spoznajte všetko na tému AJURVÉDA
Na záver 3 rýchle ajurvédske tipy na zimu
- Zdôraznite zohrievajúce jedlá: Počas zimy je dôležité zamerať sa na jedlá, ktoré sú teplé a výživné, ako sú polievky, dusené mäso a pečená zelenina. Korenie ako zázvor, škorica a kurkuma môžu tiež pomôcť zlepšiť krvný obeh a zahriať telo.
- Zostaňte hydratovaní: Napriek chladnému počasiu je dôležité zostať hydratovaný aj v zime. Pite veľa teplej vody, bylinkových čajov a polievok, ktoré vám pomôžu udržať telo hydratované a zabrániť prechladnutiu a chrípke.
- Praktizujte starostlivosť o seba: Zima môže byť obdobím zvýšeného stresu a zníženej hladiny energie. Aby ste tomu zabránili, urobte si čas na postupy starostlivosti o seba, ako je joga, meditácia a masáže, ktoré pomôžu vyrovnať vaše telo a myseľ. Zvážte ajurvédsku olejovú masáž, ktorá vám pomôže upokojiť pokožku a podporiť krvný obeh.