Ajurvédske recepty na zimu

ajurvedske recepty

Chladné zimné mesiace s dlhými a tmavými večermi môžu v nás vyvolať pocit skľúčenosti a túžbu po prvých slnečných lúčoch jari. Drsné počasie môže tiež spôsobiť, že sa budete cítiť utiahnutí a malátni. Ak chcete predísť "winter blues" a pripraviť sa na nasledujúcu jarnú sezónu, zaradťe do vášho jedálnička tie správne jedlá.

Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je zvoliť si ingrediencie s horkastou a štipľavou chuťou, aby ste podporili pravidelné vylučovanie a znížili zimnú stagnáciu. Ohrievajúce a kyslé, fermentované jedlá sú tiež skvelými možnosťami, pretože môžu prebudiť studený žalúdok, zlepšiť krvný obeh a zrýchliť metabolizmus.

Fermentované potraviny, ako napríklad nakladané zeleniny, boli v tradične rozšírenejšie kvôli obmedzenej dostupnosti čerstvých produktov. Tieto jedlá sa dajú ľahko pripraviť doma a môžu podporovať funkciu žlčníka a pečene a pomôcť vyplaveniu tráviacich enzýmov.

Na to, aby sme si užili zimné mesiace naplno, je dôležité zaradiť do svojho jedálnička ľahšie a hrejivé jedlá, ako sú horké a štipľavé jedlá a fermentované potraviny, aby sme sa prichystali na nadchádzajúcu jarnú sezónu.

Pozbierali sme pre vás naše najobľúbenejšie ajurvédske recepty, ktoré vás zaručene zahrejú počas najchladnejších mesiacov:

Škoricová ovsená kaša s mandľami a mandľovým nápojom

indické recepty

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice mandlí 
  • 1/4 lyžičky kardamónu
  • 1/4 lyžičky škorice 
  • 1 čajová lyžička ghee 
  • 1 čajová lyžička javorového sirupu
  • 1 šálka mandľového nápoja
  • 1/2 šálky ovsených vločiek

Postup:

1. Mandle namočíme na noc do vody a ráno ich ošúpeme. Pomelte ich v mlynčeku spolu s ovsenými vločkami.

2. Vložme zmes ovsených vločiek a všetky korenie do hrnca. Použime dvojnásobné alebo trojnásobné množstvo mandľového nápoja v závislosti od úrovne suchosti v tele. 

3. Za stáleho miešania zmes privedieme do varu. Znížime teplotu na mierny var a varíme do mäkka, na koniec pridáme ghee maslo. 

Benefity:

Tieto krémové ovsené vločky sú upokojujúcimi a výživnými zimnými raňajkami, ktoré vás udržia sýtych až do obeda. Podľa starodávneho ajurvédskeho textu nazývaného „Ashtanga Hrdayam“ sa odporúča konzumácia horúcich obilnín s mliekom, pretože podporuje aby naše telo bolo dostatočne pružné. Táto kaša vám môže pomôcť pokryť suché membrány hlienom, premazať nosové priechody, pľúca a tráviaci trakt vrátane hrubého čreva.

Dusená maslová tekvica

ajurvedske recepty

Ingrediencie:

  • 1 čajová lyžičky ghee
  • 1/4 čajovej lyžičky rasce
  • 1/4 lyžičky rascových semienok
  • 1/4 čajovej lyžičky semien feniklu
  • 1/4 čajovej lyžičky semienok ajwainu
  • 1/4 čajovej lyžičky semienok senovky gréckej
  • 8-10 kari listov
  • 1-1,5 cm kúsok zázvoru
  • 1 cibuľa
  • 2 šálky maslovej tekvice
  • 1/4 čajovej lyžičky kurkumového prášku
  • Štipka ajurvédskej čiernej soli
  • Štipka koriandra (voliteľné)
  • Semená granátového jablka (voliteľné)

Postup:

1. Zohrejme 1 ČL ghee na veľkej panvici na strednom ohni. Pridajme 1/4 lyžičky každého z týchto semien: rasca, fenikel, ajwain a senovka grécka - alebo našu zmes Agni Queen. 

2. Miešáme a smažíme semiačka, kým necítime intenzívnu vôňu, zvyčajne 10-15 sekúnd. Veľmi dôležité, aby sme koreniny dôkladne miešali aby sa nepripálili. Pridáme 8 až 10 kari listov a 1-1,5 cm kúsok zázvoru (olúpaný a nastrúhaný) a varíme 5-10 sekúnd. Pridáme jednu cibuľu nakrájanú nadrobno a varíme 3 až 4 minúty.

3.Pridáme dve šálky olúpanej a na kocky nakrájanej maslovej tekvice, 1/4 ČL kurkumy a ajurvédskej čiernej soli podľa chuti. Varíme za stáleho miešania, kým nebude maslová tekvica dostatočne mäkká, aby sme ju mohli krájať lyžičkou - zvyčajne 15 až 20 minút.

Voliteľne môžeme hotové jedlo ozdobiť koriandrom a semiačkami granátového jablka. Tento lahodný recept si môžeme vychutnať s tortillami alebo ryžou a šošovicou podľa vlastného výberu.

Benefity:

Maslová tekvica vďaka jej žiarivo oranžovej farbe má veľa silných antioxidantov, vrátane vitamínu C, vitamínu E a betakaroténu. Antioxidanty pomáhajú predchádzať alebo spomaliť poškodenie buniek a znížiť zápal, čo môže znížiť riziko niekoľkých chronických ochorení. Koreniny použité pri príprave tohto jedla podporujú náš "tráviaci oheň", aby sme zúžitkovali čo najviac živín z tekvice.

Tekvicový chlebík

zdrave recepty

Ingrediencie:

  • 2 čajové lyžičky mletého koriandra
  • 700 – 800 g bio celozrnnej špaldovej múky (v závislosti od vlhkosti tekvice)
  • 20 – 30 g čerstvého BIO droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 čajová lyžica korenia Kurkuma Latte
  • 1 polievková lyžica cukru Sharkara
  • 2 – 3 polievkové lyžice čiernej soli
  • 300 g tekvice
  • 100 g mrkvy
  • 60 g pražených, mletých lieskových orieškov
  • ghee na vymastenie nádoby

Postup:

1. Droždie rozpustíme v malom kastroliku vo vlažnej vode a zmiešame s cukrom a trochou múky. Cesto prikryjeme a necháme 15 minút odpočívať.

2. So zvyšnou múkou primiešame soľ a koriander. Pridajte kysnuté cesto a svižne premiešajte, kým nebude hladké a vláčne. Cesto je hotové, keď sa odlepuje od okraja misy a už sa nelepí. Prikryjeme utierkou a necháme asi 30 minút kysnúť na teplom mieste bez prievanu.

3. Medzitým tekvicu umyjeme, ošúpeme, odstránime jadierka a nastrúhame dužinu. Najlepšie je uchovávať tekvicu pri izbovej teplote. Umyjeme a nastrúhame mrkvu. Primiešame tekvicu a mrkvu s opraženými, mletými lieskovými orieškami.

4. Nastrúhanú zeleninu postupne vymiesime s kysnutým cestom. V prípade potreby pridajte trochu špaldovej múky. Cesto by sa nemalo lepiť, ale nemalo by byť ani príliš tuhé.

5. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Opäť zľahka premiesime a sformujeme do bochníka. Tekvicový chlieb položíme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo papier na pečenie. Nakrojme a prikryme bochník a necháme ho kysnúť ďalších 20-30 minút.

6. Pečieme v rúre pri 200°C cca. 50-60 minút. V prípade potreby vyberte chlieb z plechu na pečenie a otestujte poklepaním na spodnú stranu chleba a ak je to potrebné, dopečte ešte niekoľko minút alebo nechajte v teplej rúre.

7. Chlieb nechajte vychladnúť na mriežke.

Benefity:

Tekvice prichádzajú v mnohých druhoch, farbách a tvaroch a sú ikonickými zeleninami jesene a zimy. Ponúkajú širokú škálu chutných možností prípravy a nie je prekvapením, že babičky vedeli, ako túto všestrannú zeleninu využiť na maximum. Tekvica je plná živín, ako je beta-karotén, vitamíny B, horčík, vápnik, železo, fosfor a oxid kremičitý. Má tiež priaznivý pomer sodíka a draslíka. Tekvicové pokrmy sú ideálne pre ľudí s typom Váta alebo Pitta.

Kapustová polievka

ajurveda

Ingrediencie: 

  • 1/4  čajovej lyžičky koreninovej zmesi Trikatu Churna
  • 4 šálky nakrájanej kapusty
  • 1/4 šálky stonkového celera
  • 1/4 čajovej lyžičky curry korenia
  • 1 strúčik cesnaku, alebo naše korenie Asafoetida
  • 1/4 čajovej lyžičky čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 cibuľa

Postup:

Pridajte všetky ingrediencie do veľkého hrnca. Pridajte toľko vody, aby bola zelenina zakrytá. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na mierny var a prikryte. Varte 45 minút alebo kým zelenina nezmäkne.

Benefity:

S touto ľahkou a uspokojujúcou polievkou zarućene osviežite váš organizmus. Uvarená kapusta je nielen jemná a sladká, ale je aj skvelým čistiacim a lahodným doplnkom každej diéty. Po odpustoch osláv a spoločenských udalostí občas zatúžite po jednoduchšom a čistejšom jedle. Čistiaca kapustová polievka je dokonalým riešením na obnovenie rovnováhy a prípravy na jarné mesiace.

 

Cícerové curry s listovými zeleninami

ajurveda

Ingrediencie:

  • 1 šálka cíceru
  • 250g listovej zeleniny
  • 1 čajová lyžička koreninovej zmesi Relaxed Vata
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička horčicového semienka
  • 1/2 čajová lyžička rasce
  • 1 paradajka
  • 1 cibuľa

Postup:

1. Namočte cícer cez noc. Po scedení privedieme ho do varu. Odstránme mydlový film, ktorý sa postupne vyplavý nahor. Pridajte 1/2 cibule a 1/2 soli.

2. Do druhého hrnca nasekáme zeleninu a privedieme do varu. Z koreniny a lyžičky vody pripravíme hustú korenistú pastu. Zvyšnú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Na panvici opražíme na oleji horčicové semienka a rascu, kým nezačnú pukať.

3. Pridajme koreninovú pastu a rozotrieme. Pridajte cibuľu. Po minúte pridajme cesnak. Po tridsiatich sekundách pridajme na listovú zeleninu. 

4. Cícer varíme cca. hodinku kým nezmäkne, následne scedíme a pridáme cícer k zelenine a posolíme. Pár minút ich eśte spolu varíme.

Benefity:

Cícer niekomu môže prísť ťažko stráviteľný kvôli vysokému obsahu bielkovín a je považovaný za surovinu, ktorá pomáha spevniť uvoľnené alebo ochabnuté tkanivá. Toto jedlo s vysokým množstvom štipľavého korenia a kombináciou strukovín so zeleninou je špeciálne navrhnuté tak, aby sa zameralo na upokojenie Kapha dóše. 

Našli ste v článku inšpiráciu? Zdieľaním tohto článku nám pomôžete, aby tieto zdravé zimné recepty sa dostali k čo najviac ľuďom :)

Spoznajte všetko na tému AJURVÉDA

Na záver 3 rýchle ajurvédske tipy na zimu

  1. Zdôraznite zohrievajúce jedlá: Počas zimy je dôležité zamerať sa na jedlá, ktoré sú teplé a výživné, ako sú polievky, dusené mäso a pečená zelenina. Korenie ako zázvor, škorica a kurkuma môžu tiež pomôcť zlepšiť krvný obeh a zahriať telo.
  2. Zostaňte hydratovaní: Napriek chladnému počasiu je dôležité zostať hydratovaný aj v zime. Pite veľa teplej vody, bylinkových čajov a polievok, ktoré vám pomôžu udržať telo hydratované a zabrániť prechladnutiu a chrípke.
  3. Praktizujte starostlivosť o seba: Zima môže byť obdobím zvýšeného stresu a zníženej hladiny energie. Aby ste tomu zabránili, urobte si čas na postupy starostlivosti o seba, ako je joga, meditácia a masáže, ktoré pomôžu vyrovnať vaše telo a myseľ. Zvážte ajurvédsku olejovú masáž, ktorá vám pomôže upokojiť pokožku a podporiť krvný obeh.