Ghee - prepustené maslo Ghí
V kategórii nájdete výber Ghee prepusteného masla od renomovaných ajurvédskych výrobcov.
Čo je Ghí alebo Ghee?
Ghí je zvláštny druh prepusteného masla vyrobený z byvolieho či kravského mlieka, využívaný v Indii a niektorých ďalších regiónoch južnej Ázie. Ghee je prečistené maslo, a preto je bez vody, mliečnych bielkovín a mliečneho cukru – čistý maslový olej. Ghee nie je tak hutné ani krémové ako maslo, skôr jemné a kryštalické. Má intenzívnu vôňu masla a jeho chuť má jemnú orieškovú vôňu s jemným syrovým nádychom. Ghí sa dá výborne kombinovať so všetkými druhmi potravín a prísad. Ghí býva niekedy radené medzi tzv. superpotraviny.
Ghee je základom ájurvédskej a indickej kuchyne, ktorá sa používa po stáročia pre svoje zdravotné výhody a kulinárske použitie.
Pri výbere ghí je dôležité hľadať výrobky, ktoré sú čisté a vyrobené z kvalitných ingrediencií. Vyhnite sa výrobkom, ktoré obsahujú prísady alebo konzervačné látky. Ghee maslo je všestranná prísada, ktorú je možné v kuchyni použiť rôznymi spôsobmi. Má vysoký dymový bod, vďaka čomu je ideálna pre varenie s vysokým teplom, ako je napríklad vyprážanie a pečenie. Môže sa tiež použiť ako nátierka na chlieb, zmiešané do čaju alebo kávy alebo dokonca používať ako prírodný liek na suchú pokožku a vlasy.
Je dôležité si uvedomiť, že ghí je mliekarenský produkt a mali by sa im vyhnúť tí, ktorí sú neznášanliví na laktózu alebo majú alergiu na mlieko.
Spoznajte všetko k téme Ajurvéda