Medené poháre, hrnčeky, flaše a riad
Meď má priaznivé účinky na zažívací trakt, stimuluje mozgovú aktivitu, reguluje krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu, pomáha liečiť rany rýchlejšie, prináša úľavu od bolesti. Ak chcete využiť liečivú silu tohto kovu, začnite piť vodu z medených pohárov a hrnčekov. Medený riad ako poháre, fľaše, džbány a hrnčeky si našli dnes obľubu ako v tradičnej ajurvéde tak aj v gastronómii a barmanstve.
Ako používať medený riad
Meď je známa svojimi antibakteriálnymi a antimikrobiálnymi či antivírusovými vlastnosťami. Naplňte studenou vodou večer a nechajte cez noc odstáť. Ráno ihneď po zobudení vodu vypite. Meď patrí medzi mäkšie materiály a preto sa môže ľahšie preliačiť a odporúča sa zachádzať s riadom opatrnejšie. Pozor, aby ste to s množstvom vody za deň neprehnali nakoľko telo dokáže prijať iba obmedzené množstvo minerálov. Nadbytočné množstvo akýchkoľvek minerálov a vitamínov sa z tela v lepšom prípade vyplavuje
Ako sa starať o medený pohár a medenú fľašu na vodu
Medený riad časom mení svoj vzhľad vplyvom prostredia no správnou údržbou pomôžete k dlhšej životnosti. Určite ich neumývajte s chemickým saponátom a drátenou hudbou. Meď z povrchu takto postupne olúpete. Namiesto toho si do nádoby vyžmýkajte polovicu citróna a dbajte na to, aby sa šťava dostala na každú stenu. Po niekoľkých minútach jednoducho vypláchnite s čistou vodou.
Na očistu jazyka nájdete v ponuke aj medené škrabky
Spoznajte všetko k téme Ajurvéda
Ako sa vyrábajú medené produkty:
Ako sa správa voda v mednej nádobe?
Prečo používať iba studenú/vlažnú vodu:
Teplotná citlivosť: Meď je vysoko vodivý materiál, čo znamená, že dokáže rýchlo prenášať teplo. Keď nalejete horúci nápoj do medeného pohára, pohár sa sám zohreje, čo sťažuje držanie a zvyšuje riziko popálenín alebo nepohodlia.
Zmena chuti a kvality: Meď je reaktívny kov, ktorý môže interagovať s rôznymi látkami, vrátane kyselín prítomných v nápojoch. Pri kontakte horúcich tekutín s meďou existuje možnosť chemickej reakcie, ktorá môže zmeniť chuť a kvalitu nápoja.
Meď je esenciálny minerál, ktorý naše telo potrebuje v stopových množstvách. Nadmerný príjem medi však môže viesť k toxicite medi, čo vedie k príznakom, ako je nevoľnosť, vracanie a poškodenie pečene. Zatiaľ čo používanie medených pohárov na krátke trvanie alebo príležitostne nemusí spôsobiť poškodenie, dlhodobé alebo časté vystavenie teplým nápojom v medených pohároch môže zvýšiť riziko toxicity medi.
Pre zaistenie vašej bezpečnosti a kvality vašich nápojov je vhodné používať medené poháre len na studené nápoje alebo nápoje izbovej teploty. Ak uprednostňujete teplé alebo horúce nápoje, je najlepšie zvoliť šálky vyrobené z materiálov špeciálne navrhnutých na použitie pri vysokých teplotách, ako je keramika alebo žiaruvzdorné sklo.