Čo je zelený jačmeň a chlorella - aké majú účinky na zdravie? Tipy ako užívať

Zelené potraviny (ZP) - zelený jačmeň a chlorella pyrenoidosa funkčné rastlinné potraviny v prírodných väzbách, ktoré v súčasnej dobe priťahujú pozornosť stále väčšieho počtu odborníkov z oblasti vedy a výskumu. Svedčí o tom aj množstvo odkazov na internetovej stránke PubMed. PubMed je rozhranie pre prístup do medicínskej databázy MEDLINE, ktorej producentom je U. S. National Library of Medicine. Obsahuje 19 miliónov odkazov na články z oblasti biomedicíny a čiastočne tiež prepojenia na plné texty.*

Obe menované potraviny sú výrazne bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky, antioxidanty, flavonoidy, enzýmy, esenciálne aminokyseliny, chlorofyl, vlákninu a mnohé iné látky a dodávajú nášmu telu všetko, čo potrebuje.

Čo je Zelený jačmeň

Zelený jačmeň je tráva, ktorá v rámci výživy stojí na začiatku potravinového reťazca na zemi. Keďže je na tráve závislých množstvo živočíchov, vrátane veľkých cicavcov, musí obsahovať všetky živiny, ktoré sú pre ne v rámci prežitia dôležité. Tieto látky sa tam rozhodne nenachádzajú v malých množstvách. Práve naopak, stačí sa pozrieť na veľké majestátne zvieratá ako sú antilopy, kone, bizóny alebo slony, ktoré celú svoju silu a vytrvalosť získavajú z už spomínanej trávy. Z vedeckých výskumov vyplýva, že šťava zo zeleného jačmeňa obsahuje stovky enzýmov, z čoho vyše 20 máme presne opísaných. Nájdeme tu napr superoxiddismutázu (SOD), cytochromoxidázu, katalázu, oxidázu či peroxidázu. Enzýmy sú pre naše telo esenciálne dôležité, nakoľko bez nich v tele neprebehne žiadna chemická reakcia.

Do roku 1950 boli nutričné doplnky z trávy (hlavne pšeničnej a jačmennej) najúspešnejšími multivitamínovými produktami v USA a boli bežne dostupné v lekárni. Po vynájdení syntetických vitamínov však jačmeň z pultov ustúpil, nakoľko z hladiska obchodu a finančným ziskom nemohol syntetickým preparátom konkurovať. Keďže má však bohatú históriu a preukázateľné účinky, začali sa k nemu ľudia postupne opäť vracať.

Z výskumov prírodných funkčných potravín vyplýva, že zelený jačmeň je na prvom mieste, čo sa týka pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.

Čo je Chlorella pyrenoidosa

Chlorella je sladkovodná jednobunková riasa, ktorá sa na našej zemi vyskytuje už 2,5 miliardy rokov. Je to potravina s najväčším obsahom chlorofylu na svete a označuje sa aj ako “kráľovná detoxikácie” Detoxikačný účinok chlorelly pri pravidelnej konzumácií pomáha kontinuálne odvádzať toxíny a splodiny metabolizmu tela prostredníctvom čriev a obličiek.

Práve pre tieto jej vlastnosti bola v minulosti skúmaná renomovanými inštitúciami (napr Carnegiho inštitút, Rockefellerova nadácia, NASA, ČAV, …).

Obsah železa v chlorelle je 20 krát vyšší než v špenáte a preto je chlorella vynikajúcou potravinou pre ľudí s anémiou. Zároveň obsahuje 11 krát viac vápnika než kravské mlieko a je mimoriadne bohatá na magnézium. Obsahuje tzv chlorellový rastový faktor (chlorella growth factos CGF), ktorý v našom tele vyživuje bunky, ktoré potrebujú regenerovať, rásť a deliť sa. Nepodporuje však delenie nádorových buniek, práve naopak, má chemoprotektívne účinky. Má preto veľký význam v podpore liečenia onkologických ochorení.

Chlorella pyrenoidosa

Jačmeň a chlorella účinky - štatistické údaje

Žijeme v dobe, kedy pulty obchodov a lekární zaplavili rôzne syntetické preparáty a výživové doplnky, no napriek tomu neustále stúpa počet civilizačných ochorení. Pribúda ľudí s tráviacimi problémami a potravinovými intoleranciami, zvýšil sa počet alergikov ale aj ľudí chorých na astmu, cukrovku, srdce, štítnu žľazu či rakovinu. Podľa štatistík Európskej únie majú ľudia žijúci na Slovensku o 20 percent vyššiu pravdepodobnosť zomrieť na onkologickú diagnózu v porovnaní s priemerom EÚ. Najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku sú choroby srdca a ciev a čo sa týka cirhózy pečene, máme najvyššiu úmrtnosť na svete. Alarmujúce však je, že s množstvom týchto ochorení sa v súčasnej dobe stretávame už u malých detí.

Príčin je hneď niekoľko:

  • priemyselne spracovaná strava chudobná na živiny,
  • nedostatok pohybu,
  • stres či enviromentálna záťaž,
  • nesprávny životný štýl.

Mechanizmus fungovania zelených potravín

Mechanizmus fungovania zelených potravín je veľmi jednoduchý. Aj keď sa nejedná o žiadne lieky, napriek tomu pomáhajú nášmu organizmu k lepšiemu zdraviu a udržujú ho v dobrej fyzickej a psychickej kondícií. Pravidelným užívaním jačmeňa a chlorelly v prvom rade telu dodávame kľúčové živiny, ktoré nám v strave chýbajú. Nutričná hodnota potravín totiž neustále klesá, čo znamená, že dnešný bohato naložený zeleninový tanier už neobsahuje toľko vitamínov a minerálov ako kedysi. Okrem toho, že jačmeň aj chlorella naše telo vyživujú, zároveň ho aj šetrne čistia a detoxikujú, čím dokážu pozmeniť biochémiu tela a zlepšiť náš celkový zdravotný stav. Dobre vyživené a vyčistené telo má podstatne lepšiu imunitu a dokáže sa postupne samé vysporiadať s mnohými zdravotnými problémami, ktoré ho dlhodobo trápia. Zároveň je človek schopný lepšie reagovať aj na prípadnú medikamentóznu liečbu, nakoľko sa lieky vo vyčistenom čreve lepšie vstrebávajú.

Z toho vyplýva, že jačmeň aj chlorella sú veľmi účinnou podporou liečby rôznych ochorení - či už samostatne alebo v spojitosti s medicínskou liečbou.

Mikrobióm a imunita

Je všeobecne známe, že dobrý črevný mikrobióm je základ našej imunity, a teda aj nášho fyzického či psychického zdravia. Zhruba 70 % imunity sídli v našich črevách. Ak črevá fungujú správne, dochádza k správnemu vstrebávaniu živín a zároveň k tvorbe dôležitých vitamínov či hormónov.

Chlorella obsahuje:

  • nestráviteľnú vlákninu, vďaka ktorej pôsobí ako silné prebiotikum a živí tak prospešné baktérie v našich črevách,
  • beta-glukány, ktoré podporujú našu imunitu,
  • chlorellin, ktorý mý antibiotické účinky,
  • sporopollenin, ktorý podporuje detoxikáciu,
  • chlorofyl (chlorella má najvyšší obsah chlorofylu v rastlinnej ríši)
  • chlorellový rastový faktor, ktorý podporuje regeneráciu a správne delenie, rast a regeneráciu buniek.

Je dokázané, že chlorella stimuluje T-lymfocyty (získanú imunitu) a zvyšuje produkciu imunoglobulínu A (IgA) (bráni slizničnú bariéru), ale aj IgM a IgG. Zelený jačmeň navyše obsahuje množstvo enzýmov, flavonoidov antioxidantov aj rozpustnú vlákninu a má silné protizápalové účinky.

Ďalšie účinné látky v zelených potravinách a ich pôsobenie na organizmus:

Chlorofyl - ide o zelené farbivo, ktoré je obsiahnuté v zelených rastlinách, siniciach a riasach. Nachádza sa aj v zelenej zelenine ako stonkový zeler, špenát, šalát, cuketa… Zložením molekula chlorofylu pripomína hemoglobín (dôležitá súčasť krvi), s tým rozdielom, že centrálnym atómom molekuly chlorofylu je horčík a centrálnym atómom molekuly hemoglobínu je železo. Chlorofyl sa v našom tele mení na železo, podieľa sa na krvotvorbe a pomáha prekrvovať tkanivá. Urýchľuje tak regeneráciu a hojenie a bráni vzniku zápalov a infekcií. Chlorofyl má protizápalové, antibakteriálne, regeneračné, protirakovinové, antioxidačné a detoxikačné účinky. Pomáha aj s prekyslením organizmu, podporuje krvný obeh a zlepšuje dýchanie.

Aj jačmeň aj chlorella patria medzi potraviny s najvyšším obsahom chlorofylu.

Na detoxikačnom procese organizmu sa okrem chlorofylu v chlorelle podieľajú aj ďalšie zložky ako sú napríklad fytochelatíny a sporopollenin, ktoré tak isto napomáhajú detoxikácií až na bunkovej úrovni. Chlorella pomáha odvádzať ťažké kovy a rôzne typy toxických látok (vrátane rádioaktívnych) z tela a u tehotných žien dokonca znižuje prenos toxických látok cez placentu do dieťatka a neskôr aj do materského mlieka. **

Zelený jačmeň za chlorellou v detoxikácií priveľmi nezaostáva a pomáha z tela vylučovať hlavne insekticídy, chemické aditíva v potravinách a organofosfátové pesticídy. Zároveň je veľmi bohatý na flavonoidy, ktoré majú protizápalové, antioxidačné a hepatoprotektívne účinky.

Zelené potraviny a šport

Obe potraviny sú bohaté na bielkoviny - jačmeň obsahuje 25 % bielkovín a chlorella dokonca 60 %. Čo sa týka aminokyselín (základný stavebný prvok bunky), jačmeň obsahuje 18 zo všetkých 20tich a chlorella ich obsahuje 19 (vrátane všetkých esenciálnych). Bohatý obsah aminokyselín v jačmeni a chlorelle je jedným z dôvodov, prečo po zelených potravinách stále s väčšou obľubou siahajú aj športovci a vyznavači zdravého životného štýlu. Zelené potraviny zvyšujú energiu a výkonnosť a skracujú čas regeneračnej *** Sú silne zásadotvorné a obsahujú veľa minerálov, ktoré človek pri športe stráca potením. Sú rýchlym zdrojom energie.

Jačmeň je prírodný iontový nápoj bez pridaného cukru či chemických dochucovadiel a možno ho použiť pred športovým výkonom, ale aj po ňom. Obsahuje množstvo enzýmov, ktoré sú dôležitými biokatalyzátormi všetkých chemických reakcií v tele.

V zelených potravinách ďalej nájdeme B vitamíny, kyselinu listovú, betakarotény, vitamíny E, A, C, D, K2, cholín, meď, zinok, mangán, železo, vápnik, horčík, draslík, sodík…

Zelené potraviny účinky:

  • zvyšujú energiu a celkovú vitalitu
  • Majú zásadný vplyv na črevný mikrobióm a celkovú regeneráciu čreva (podpora pri IBS, ulceróznej kolitíde…)
  • Napomáhajú tráveniu a pomáhajú pri nafukovaní a zápche
  • Vyrovnávajú hladinu cukru v krvi ****
  • Znižujú krvný tlak
  • Zlepšujú kvalitu spánku
  • Sú protizápalové
  • Upravujú hladinu cholesterolu
  • Majú protirakovinové účinky
  • Pôsobia proti páleniu záhy
  • Zlepšujú kvalitu nechtov, vlasov a pokožky
  • Pomáhajú pri psoriáze, atopickom ekzéme, seborei
  • Sú silne zásadotvorné
  • Zlepšujú hormonálnu rovnováhu, upravuju cyklus, pomáhajú pri neplodnosti
  • Zvyšujú energiu aj výkonnosť
  • Pomáhajú s alergiami
  • Sú vhodnou výživou v tehotenstve a šestonedelí (pozitívne vplývajú na zdravie matky aj dieťatka, zvyšujú tvorbu materského mlieka)
  • Výrazne znižujú prenos toxínov cez placentu do dieťaťa a do materského mlieka aj jeho nutričnú hodnotu
  • Prispievajú k rýchlej regenerácií pri zraneniach a chorobe
  • Zlepšujú imunitu aj psychické zdravie
  • Podporujú zdravé opaľovanie a chránia pokožku
  • Majú protirakovinové účinky *****
  • Spomaľujú a zlepšujú stav pri neurodegeneratívnych ochoreniach ******
  • Sú výbornou a účinnou podporou aj pri liečení vážnych zdravotných ochorení

Kvalita zelených potravín a spolupráca s poradcom

Pri výbere zelených potravín je esenciálne dôležité zohladniť ich kvalitu, nakoľko nízka kvalita výrazne znižuje ich účinky. Jednoduchý a účinný test kvality si užívateľ môže urobiť aj doma. Po zaliatí prášku zeleného jačmeňa horúcou vodou by sa mal jačmeň zraziť. Svedčí to o “živosti” jačmeňa a znehodnotení enzýmov teplotou. Ak sa jačmeň nezrazí ale zostane na spodku pohára (prípadne sa rozptýli do vody), tak má veľmi nízku kvalitu. V takomto prípade sa nejedná o sušenú šťavu ale rozomletú trávu, ktorá neobsahuje žiadne enzýmy. Takáto tráva obsahuje typ vlákniny, ktorá môže dráždiť naše črevá.

 

Podobný test môžeme urobiť so studenou vodou a prášok rozmiešať. Dôležité je, aby ani po dlhšom čase prášok nesadol opäť na dno pohára. 

Ktorá chlorella je najlepšia?

Posledný test je testom farby. Ak jačmeň či chlorella skutočne obsahujú vysoké množstvo chlorofylu, ich farba je tmavo zelená (nie slabozelená alebo nebodaj sivozelená).

zeleny jacmen

Dávkovanie chlorella a zelený jačmeň

Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov je zároveň dôležité spolupracovať s poradcom, ktorý na základe zdravotného stavu a celkovej kondície nastaví a časom optimalizuje dávkovanie podľa toho, ako sa zdravotný stav človeka vyvíja. Dávkovanie sa počas užívania častokrát môže meniť.

Aké sú možné nežiadúce účinky? Na čo si dávať pozor?

Ďôležité je užívať kvalitné zelené potraviny, ktoré sú čisté a nezávadné a ktoré sú pravidelne kontrolované na prítomnosť ťažkých kovov, pesticídov, polyaromatických uhľovodíkov, lepku atď. V prípade nekvalitných potravín hrozia nežiaduce účinky a kontaminácia ťažkými kovmi.

Prejavy detoxikácie či nežiadúce účinky?

Po zaradení jačmeňa a chlorelly do každodenného užívania sa telo začína pomaly čistiť.  K najčastejším prejavom detoxikácie patria:

  • dočasná zmena frekvencie a konzistencie stolice
  • plynatosť
  • častejšie močenie
  • teplota
  • zvýšená únava
  • bolesti pohybového aparátu (v dôsledku pomalej regenerácie)
  • dočasné rozkolísanie krvných parametrov (napr. cukor, cholesterol, pečeňové parametre…). Tento jav môže kľudne trvať aj viac ako 3 mesiace.

Zároveň môže prísť k dočasnému zhoršeniu prejavov prípadného chronického ochorenia (prechodné zhoršenie ekzému, alergie, bolestí kĺbov…). Častokrát sa stáva, že si človek tieto reakcie zamieňa s nežiadúcimi účinkami a potraviny prestane užívať. Aj z tohoto dôvodu je veľmi dôležité spolupracovať s poradcom, ktorý dokáže očistné prejavy organizmu rozpoznať a vie na ne reagovať dočasným znížením alebo zvýšením dávok. Na cieľové dávky je potrebné nastupovať vždy postupne.

Kedy nie je vhodné užívať zelené potraviny

V prípade alergie na jačmeň alebo chlorellu (ak sa jedná o alergiu na lepok, neexistuje v užívaní žiadne obmedzenie, nakoľko produkty Green Ways sú bez lepku).

  • Pri prehnaných autoimunitných reakciách
  • Pri pretrvávajúcich silných detoxikačných prejavoch, ktoré neustupujú ani po upravení dávky
  • Pri pacientoch, ktorí musia zo svojho jedálničku vyradiť vlákninu treba dočasne vysadiť aj chlorellu
  • Pozor na interakciu chlorelly s orálnymi liekmi - treba ju užívať vždy s hodinovým rozostupom od liekov

Kedy sa treba o vhodnosti užívania poradiť

  • V prípade fenylketonurie
  • Pri hematochromatóze
  • Po transplantácií orgánov
  • V prípade užívania Warfarinu treba s poradcom prediskutovať špeciálne zásady užívania
  • Pri autoimunitných ochoreniach treba spolupracovať s poradcom a dávky navyšovať postupne

button_prihlasit_konzultacia

Spoločnosť Green Ways funguje na trhu od roku 2001 a okrem produkcie zelených potravín sa venuje aj vzdelávaniu a výskumu v tejto oblasti. Všetky svoje produkty dvojstupňovo kontroluje na 551 parametrov vrátane ťažkých kovov, pesticídov, plesní, salmonely aj lepku. Produkty sú teda bezlepkové, bez dochucovadiel, sladidiel a aditív a sú výlučne v bio kvalite.

V súčasnej dobe ponúka spoločnosť Green Ways šťavu zeleného jačmeňa aj chlorellu v práškovej forme aj v tabletkách. Okrem týchto produktov nájdeme v ponuke aj tzv farebné potraviny (sušená šťava z brusníc, čučoriedok, mrkvi a cvikle) a certifikovanú biokozmetiku.

button-newsletter-blog600

Spoznajte v našom blogu všetko na tému ajurvéda

Pomohol vám tento článok? Ak áno, môžete aj vy pomôcť niekomu ďalšiemu tým, že budete túto stránku zdieľať. Môžet zdieľať aj svoje skúsenosti v komentároch pod článkom a pomôžete tým ostatným.

Zdroje:

  • *https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904770/?fbclid=IwAR172xKL9d8TXsxtAPm5BvcHISySElm9IjEHCeeYjbxMUoP5eysb1JsFidU
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/
  • ** Chlorella pyrenoidosa supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin A concentrations in breast milk, Nakano S. et al. 2007
  • *** Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals, Umemoto S., et al., 2014
  • **** Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings, Zeng, Y. et al., 2018
  • ***** Barley grass extract causes apoptosis of cancer cells by increasing intracellular reactive oxygen species production, Woo S. M. et al. 2017
  • Antineoplastic effects of Chlorella pyrenoidosa in the breast cancer model, Kubatka P., 2015
  • Chemopreventive properties of young green barley extracts in in vitro model of colon cancer, Lemieszek M. K., et al., 2019
  • ****** Prehľad klinických a predklinických štúdií o účinkoch Chlorelly pyrenoidosa a listov mladého jačmeňa na organizmus, Kubatka P. tt al. 2015