Čo je zdravý mikrobióm a ako sa starať o obnovu črevnej sliznice?
- tvorba mikrobiómu je ovplyvnená pôrodom a najdôležitejší vývoj prebieha v prvých 3 rokoch života
- dojčenie predstavuje významný faktor pre tvorbu zdravého mikrobiómu
- pestrosť zloženia črevného mikrobiómu má vplyv na naše chute, imunitné reakcie, zdravotný stav a našu psychiku
- váha tohto orgánu sa odhaduje na 1,5 - 2 kg
- človek funguje ako jeden superorganizmus, ktorého metabolizmus je spojením mikrobiálnych a ľudských znakov
- žijeme v symbióze s mikroorganizmami, ktoré nám vyrábajú a zabezpečujú to, čo potrebujeme pre prežitie
- dokážu vyrábať molekuly podobné liekom a podieľať sa na produkcii niektorých vitamínov
Čo je to ten mikrobióm a kde sa nachádza?
Termín mikrobióm použil prvýkrát nositeľ Nobelovej ceny Joshua Lederberg v roku 2001. Patria sem nielen baktérie, ale aj huby, parazity a vírusy. U zdravého človeka tieto zhluky pokojne koexistujú, spolu vytvárajú mikroklímu jednotlivých orgánov a žijú v symbióze. Ich najväčšie množstvo sa nachádza v tenkom a hrubom čreve, avšak mikrobiómy máme v celom tele. Dokonca fungujú ako styčná plocha s okolitým svetom. Trilióny mikrobiálnych baktérií žijú na našej koži, v nose, črevách, dýchacích cestách či uro-genitálnom trakte.
Ak dôjde k narušeniu tejto rovnováhy, spôsobenej infekčnými chorobami, niektorými diétami alebo dlhodobým užívaním antibiotík či iných liekov ničiacich tie dobré baktérie, dôjde k dysbióze, ktorá zastaví tieto normálne interakcie. V dôsledku toho sa telo môže stať náchylnejšie na choroby.
Úloha mikrobiómu pre zdravie človeka
- Stimuluje imunitný systém
- Rozkladá potenciálne toxické zlúčeniny v potravinách
- Syntetizuje určité vitamíny a aminokyseliny, vrátane vitamínov B a vitamínu K
- Svojimi tráviacimi enzýmami pomáha rozkladať zložitejšie sacharidy ako škroby a vlákninu, ktoré vo veľkom množstve nie sú ľahko stráviteľné
- Poskytuje ochranu pred patogénnymi organizmami, ktoré sa do tela dostanú napríklad pitím alebo konzumáciou kontaminovanej vody alebo jedla
- Prospieva zdraviu srdca a mnoho iného
- Podporuje tvorbu endorfínov, ktoré podporujú dobrú náladu
Čo narušuje správne fungovanie mikrobiómu?
Na fungovanie mikrobiómu má vplyv rad vonkajších aj vnútorných faktorov. Narušiť ho môže zmena stravovania, vysoký stres alebo dlhodobé psychické problémy. Na jeho správnom fungovaní sa podieľa najmä celkový životný štýl. U ľudí, ktorí sú často vystavení stresu a stretávajú sa s rôznymi psychickými ťažkosťami, je väčšia pravdepodobnosť narušenia mikrobiómu. Na mikrobióm do veľkej miery vplýva strava a hygiena. Najväčším nebezpečenstvom pre náš mikrobióm je strata diverzity.
- obezita
- kožné ochorenia
- autizmus
- astma
- depresie a chronická únava
- problémy s trávením
- Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba
Ako si teda udržať zdravé črevá a črevnú sliznicu? Tipy ako obnoviť mikrobióm
- Konzumujte pestrú stravu a fermentované potraviny. Ak chcete posilniť váš mikrobióm a dosiahnuť aby bol rozmanitejší, zaraďte do vášho jedálnička rôznorodú stravu. Pred vynájdením chladničky v roku 1927 ľudia konzervovali jedlo prostredníctvom fermentácie (mlieko a zeleninu). Vaše črevá sa vám poďakujú pravidelným prísunom strukovín a ovocia, ktoré obsahuje veľa vlákniny a ktoré je bohaté na rast zdravých bifidobaktérií. Veľký význam má tiež prísun celozrnných potravín, orechov a zvýšené množstvo rastlinnej potravy vo vašej strave. Fermentované potraviny ako jogurty, kefír, ale aj kyslá kapusta vďaka zdravým baktériám zase chránia našu tráviacu sústavu pred zápalmi či chronickými ochoreniami. Pri problémoch s mliekom môžete skúsiť kefír z kozieho mlieka. Kefiran - heteropolysacharid - glukózo-galaktózové jednotky - produkovaný mnohými laktobacilovými kmeňmi má anti-tumorové, antifungálne, antibakteriálne účinky a pomaha regulovat imunitný systém.
- Vyhýbajte sa antibiotikám. Antibiotiká fungujú tak, že zničia všetky baktérie, vďaka čomu sú veľmi účinné pri liečbe chorôb, ale veľmi zlé pre váš mikrobióm. Antibiotikum nedokáže rozpoznať rozdiel medzi dobrými črevnými baktériami a zlými baktériami a preto sú najväčším nepriateľom pre črevnú sliznicu a mikrobióm. Ak už ste nútení antibiotiká raz za čas užívať, nezabudnite k nim určite prihodiť aj probiotiká, ktoré sú plné živých baktérií, ktoré pomôžu zabezpečiť, aby sa vo vašich črevách rozvinuli najmä dobré typy baktérií. Medzi probiotiká patria aj polyfenoly z rastlinnej stravy, ktoré vyživujú naše črevné baktérie. Nájdeme ich v červenom hrozne, granátovom jablku či olivovom oleji.
- Konzumujte prebiotiká vo forme prírodných druhov vlákniny. Tie sa sa rozkladom v hrubom čreve podieľajú na raste zdravých baktérií. Vďaka tomu pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu a znižovať rýchly nárast hladiny cukru v krvi. Pre ženy sa odporúča denná dávka 25g a pre mužov 38g. Bez dostatočného prísunu nemôžu baktérie žijúce v našom mikrobióme produktovať dostatok mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré majú protizápalové účinky. Trávením vlákniny sa v čreve vylučuje látka nazývaná "mucín", ktorá vystieľa a spevňuje steny ciev vďaka čomu ich chráni pred pretrhnutím, aby sa obsah čriev nedostal do okolitého prostredia.
- Príklady a typy vlákniny:
- vo vode rozpustná vláknina: citrusy, jahody, ríbezle (najmä čierne), maliny, čučoriedky, jablká, hrušky, slivky, marhule, banány, šošovica, sója, ovos a ovsené vločky, strakatá fazuľa, zelená mungo fazuľa, cícer, nelúpaná naturálna ryža, mrkva, kaleráb, zemiaky, ľanové semienka, orechy, sušené ovocie (marhule, slivky, brusnice a pod)
- vo vode nerozpustná vláknina: pšenica, raž, jačmeň, kukurica, zelenina, orechy, olejnaté semená
- Znížte príjem tuku a mastných, vyprážaných, fritovaných, pečených a grilovaných jedál
- Obmedzte príjem korenistých a dráždivých jedál
- Hýbte sa, trávte čas na čerstvom vzduchu a buďte v psychickej pohode!
Je dôležité zachytiť signály začínajúcich ochorení ešte skôr ako sa prejavia, keď choroba ešte neprepukla a naučiť sa žiť zdravo. Všetci v sebe máme máme vírusy, baktérie, plesne a parazity, dôležitá je rovnováha medzi organizmami a našou imunitou.
Pozrite si produkty z našej ponuky pre podporuje zdravého mikrobiómu:
Zinzino ZinoBiotic+ obsahuje zmes 8 prírodných druhov vlákniny, ktoré sa rozkladom v hrubom čreve podieľajú na raste zdravých baktérií.
Kurkumín elixír je 3x fermentovaná zhustená forma extraktu z podzemku kurkumy. Základom elixíru je extrakt z Kombuchy, ktorý podporuje rýchlejšie vstrebávanie účinných látok do tela.
Triphala jeden z najsilnejších prípravkov na prečistenie nielen tráviaceho systému, ale celého organizmu.
Zdroje:
- https://www.ippm.sk/mikrobiom
- Video: Ján Vojáček - Umění být zdráv
- https://www.youtube.com/watch?v=ewldiHbMSxI
- https://www.iprobio.sk/clanky-a-videa/covid-19-a-mikrobiom/
- https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC125924
- https://drpaulclayton.eu/blog/the-microbiome-and-the-brain/
- https://www.google.com/url?q=http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/strevni-mikroorganizmy-ovlivnuji-naladu-pomoci-latek?highlightWords%3Domega&sa=D&source=docs&ust=1653912082317498&usg=AOvVaw2cNgnkKBegZCLyeLZoyCu7
- https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-psych-122216-011613
- https://www.alisonvickery.com/blog/category/gut-health/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Microbiota
- Účinky Triphala